Macau mengharamkan kemasukan kepada bukan penduduk tempatan; tanah besar, HK, Taiwan ok
toto

Macau mengharamkan kemasukan kepada bukan penduduk tempatan; tanah besar, HK, Taiwan ok

Kerajaan Macau telah mengarahkan larangan kemasukan – tempoh yang tidak ditentukan – ke atas semua “penduduk bukan tempatan”, dengan pengecualian Result SGP untuk penduduk sama ada di tanah besar China, Hong Kong, Taiwan atau orang yang memegang status imigresen Macau sebagai pekerja bukan pemastautin. Larangan itu berkuat kuasa mulai tengah malam pada hari Rabu, 18 Mac, menurut kiriman rasmi yang diterbitkan pada hari Selasa.

Pengecualian larangan itu mungkin dibenarkan dalam “kes luar biasa” jika situasi itu melibatkan sama ada pencegahan penyakit, penyelamatan kecemasan atau tujuan lain yang memenuhi “operasi biasa” bandar dan “keperluan hidup asas penduduk”, menurut penghantaran. Kuasa budi bicara membuat keputusan mengenai pengecualian sedemikian akan terletak pada pihak berkuasa kesihatan tempatan, kata pengumuman dalam Warta Rasmi.

Larangan kemasukan itu berdasarkan hasrat kerajaan Wilayah Pentadbiran Khas Macau untuk menghalang bandar itu daripada kes jangkitan import novel coronavirus, ancaman kesihatan awam yang kini telah mencapai kadar wabak. Alasan itu disebut dalam kenyataan Selasa berasingan yang dikeluarkan pada tengah hari oleh kerajaan tempatan. Dasar larangan kemasukan itu diperkenalkan di bawah kuasa yang diberikan oleh undang-undang kawalan penyakit berjangkit di bandar itu, kata kerajaan tempatan dalam kenyataan yang sama.

Peraturan yang diperketatkan mengenai siapa yang dibenarkan masuk ke Macau – pelancong dari kebanyakan destinasi Eropah sudah pun tertakluk kepada tempoh kuarantin selama 14 hari – diumumkan apabila bandar itu melaporkan tiga kes import baharu jangkitan coronavirus, satu pada hari Ahad dan dua pada hari Isnin.

Kes pertama – yang ke-11 direkodkan di Macau sejak permulaan amaran coronavirus – melibatkan jangkitan seorang wanita Korea Selatan yang bekerja di bandar itu dan baru pulang dari perjalanan ke Portugal. Kes baharu kedua jangkitan import membabitkan seorang lelaki warga Sepanyol, dikatakan Togel SDY menjalankan perniagaan di Macau. Jangkitannya dikesan sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Macau. Kes baharu ketiga melibatkan seorang penduduk Macau berusia 20 tahun yang belajar di United Kingdom, yang jangkitannya dikesan sebaik tiba di pusat pemeriksaan sempadan Macau Jambatan Hong Kong-Zhuhai-Macau.

Hong Kong mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia akan mengkuarantin semua orang yang tiba dari luar negara selama 14 hari, bermula pada hari Keluaran SGP Khamis. Sekatan itu tidak akan dikenakan kepada orang dari Macau dan Taiwan, manakala mereka dari tanah besar China telah diminta untuk mengasingkan diri di rumah sejak Februari.