Macau melanjutkan larangan masuk kepada pekerja bukan pemastautin di luar negara
toto

Macau melanjutkan larangan masuk kepada pekerja bukan pemastautin di luar negara

Kerajaan Macau telah melanjutkan sekatan kemasukan ke sempadan – yang sudah pun tempoh yang tidak ditentukan – untuk menghalang kemasukan mana-mana pekerja bukan pemastautin yang berdaftar di bandar dan berasal dari Keluaran Hk negara luar negara. Larangan itu berkuat kuasa mulai Khamis (19 Mac) menurut kiriman rasmi yang diterbitkan pada hari Rabu.

Larangan itu tidak akan meliputi pekerja bukan pemastautin berdaftar yang pada masa yang sama adalah penduduk sama ada di tanah besar China, Hong Kong atau Taiwan.

Pengecualian larangan itu mungkin dibenarkan dalam “kes luar biasa” jika situasi itu melibatkan sama ada pencegahan penyakit, penyelamatan kecemasan atau tujuan lain yang memenuhi “operasi biasa” bandar dan “keperluan hidup asas penduduk”, menurut penghantaran. Kuasa budi bicara membuat keputusan mengenai pengecualian sedemikian akan terletak pada pihak berkuasa kesihatan tempatan, kata pengumuman dalam Warta Rasmi.

Kerajaan Macau telah mengumumkan pada hari Selasa  larangan kemasukan – berkuat kuasa Rabu – ke atas semua “penduduk bukan tempatan”, dengan pengecualian untuk penduduk sama ada di tanah besar China, Hong Kong, Taiwan. Larangan sedemikian sebenarnya meliputi pelawat umum dari negara luar, menurut pihak berkuasa. Apabila larangan asal diumumkan, ia juga mengecualikan orang yang didaftarkan di Macau sebagai pekerja bukan pemastautin.

Sekatan kemasukan yang telah digunakan secara berperingkat sejak beberapa minggu dan hari kebelakangan ini adalah berdasarkan hasrat kerajaan Wilayah Togel SDY Pentadbiran Khas Macau untuk menghalang bandar itu daripada mengimport kes jangkitan novel coronavirus, ancaman kesihatan awam global yang kini telah mencapai kadar wabak. Alasan itu – seperti yang digunakan pada langkah terbaru – disebut dalam kenyataan Rabu berasingan yang dikeluarkan oleh kerajaan tempatan.

Peraturan diperketatkan mengenai siapa yang dibenarkan masuk ke Macau diumumkan ketika bandar raya itu melaporkan tujuh kes baharu jangkitan Covid-19, antara Ahad dan Rabu. Kesemua jangkitan baharu itu adalah kes import, ada yang melibatkan pekerja bukan pemastautin yang pulang ke bandar, dan yang lain melibatkan penduduk Macau yang belajar di luar negara.

Hong Kong mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia akan mengkuarantin semua orang yang tiba dari luar negara selama 14 hari, bermula pada Khamis (19 Mac). Sekatan itu tidak akan dikenakan kepada orang dari Macau dan Pengeluaran HK Taiwan, manakala sejak Februari, mereka yang tiba di Hong Kong dari tanah besar China telah dikehendaki mengasingkan diri di rumah.