Beijing menerima undang-undang Macau untuk memohon pada lintasan Hengqin baharu
toto

Beijing menerima undang-undang Macau untuk memohon pada lintasan Hengqin baharu

Majlis Negeri China telah memberi lampu hijau kepada undang-undang yang memperluaskan bidang kuasa Macau kepada sebahagian daripada pusat Keluaran SGP pemeriksaan sempadan yang baru dibina antara pulau Hengqin dan Macau – dikenali sebagai Pelabuhan Hengqin – bermula selepas pukul tengah malam Rabu, 18 Mac. Tarikh pelancaran rasmi pusat pemeriksaan baharu itu bagaimanapun masih belum diumumkan, sementara menunggu keputusan oleh kerajaan Guangdong dan Macau.

Itu adalah maklum balas rasmi oleh Majlis Negeri, bertarikh 2 Mac, tetapi hanya diterbitkan dalam penghantaran rasmi Macau pada hari Selasa.

Menurut kenyataan Majlis Negeri bertarikh 2 Mac – dan diterbitkan dalam penghantaran rasmi Macau pada hari Selasa – bidang kuasa Macau kini Togel SDY diperluaskan kepada bangunan pelepasan penumpang Pelabuhan Hengqin, meliputi kawasan seluas 66,428 meter persegi (715,025 suapan persegi). Ia termasuk terminal pelepasan penumpang, saluran trafik sekitar, hab pengangkutan serta sebahagian daripada jalan masuk ke Jambatan Lotus yang menghubungkan pulau Hengqin ke Macau.

Kawasan yang ditetapkan di pusat pemeriksaan Hengqin baharu telah dipajak oleh Macau daripada pihak berkuasa tanah besar China bermula dari 18 Mac hingga 19 Disember 2049. Akan ada pilihan untuk memperbaharui pajakan selepas tarikh tersebut. Bahagian lain Pelabuhan Hengqin akan berada di bawah bidang kuasa Macau sebaik sahaja ia dilancarkan, dengan pajakan masing-masing sah sehingga 19 Disember 2049.

Undang-undang tempatan yang membolehkan Macau mempunyai bidang kuasa dan tanggungjawab untuk menjalankan pusat pemeriksaan Hengqin baharu akan berkuat kuasa pada hari Rabu (18 Mac), menurut satu penghantaran rasmi. Penyusunan sedemikian mula- mula diberi kuasa oleh jawatankuasa tetap Kongres Rakyat Kebangsaan (NPC) China pada akhir Oktober.

Setiausaha Pentadbiran dan Kehakiman bandar itu André Cheong Weng Chon memberitahu pemberita tempatan bulan lalu bahawa pembukaan Pelabuhan Hengqin telah ditangguhkan selepas suku pertama tahun ini. Pegawai itu Result SDY menjelaskan pada masa itu bahawa penangguhan itu berkaitan dengan usaha untuk membendung penyebaran virus Covid-19 secara tempatan, yang menghentikan ujian simulasi yang diperlukan sebelum membuka pusat pemeriksaan Hengqin baharu.